Nationaal Park Triglav

 

Nationaal Park Triglav ligt in het noordwesten van Slovenië dicht bij de grenzen van Italië en Oostenrijk. Het grote natuurgebied heeft een oppervlakte van 838 vierkante kilometer en is onderdeel van het biosfeerreservaat de Juliaanse Alpen. Het nationale park is ontstaan door bescherming van de Triglav Meren Vallei, vanaf dit punt werd het beschermde natuurgebied in de loop der jaren steeds groter. De rivieren Soca en Sava ontspringen in het nationale park, de Soca ligt ten westen van de Triglav. Langs de rivier ligt het wandelpad de Soca Trail die onder andere door de Tolminka vallei en langs de Tolminka rivier loopt. Een van de ingangen van het nationaal park Triglav ligt bij het dorp Kranjska Gora. In de omgeving liggen de Planica vallei en de Pisnica vallei met de Pisnica rivier. De Planica vallei is een bekend gebied vanwege het skivliegen, een extreme vorm van schansspringen.

 

 

Triglav Meren Vallei


De Triglav Meren Vallei wordt ook wel de Zeven meren vallei genoemd naar de belangrijkste zeven meren in de vallei. De vallei ligt tussen Bohinj en Trenta en heeft een lengte van circa acht kilometer, het is een karstgebied en wordt hierom ook wel de Zee van Stenen vallei genoemd. Boven de vallei liggen de bergen Zelnarica en Ticarica.

 

 

De zeven meren van de Triglav Meren Vallei zijn: de Podstenje, de Brown Lake, de Green Lake, Ledvica Lake of Great Lake, Double Lake (twee meren) en de Black Lake. De Podstenje is het hoogstgelegen meer op een hoogte van 1993 meter, het Podstenje Meer blijft zelfs in zomer bevroren. Het Ledvica Meer ook wel het Grote meer genoemd is het grootste en diepste meer in de merenvallei met een lengte van 150 meter, een breedte van 100 meter en een diepte van 15 meter. De Black Lake of het Zwarte Meer is zo genoemd vanwege de donkere ligging in het bos.

 

Meer van Bohinj

 

 

Het Meer van Bohinj is het grootse meer van Slovenië en ligt centraal in het Nationaal Park Triglav. Het is een gletsjermeer ontstaan door erosie activiteit van de Bohinj gletser. De berg en het skigebied Vogel liggen boven het Bohinj-meer. Met een kabelbaan kan je omhoog naar het bergstation op het Rjava skala plateau op een hoogte van 1537 meter.

 

Ten noordoosten van het Bohinj-meer ligt de plaats Stara Fuzina, net boven het dorp liggen de Mostnica kloof en de Voje vallei. Hier liggen de Hudicev most oftewel de Duivelsbruggen, een aantal watervallen, rivieren en er zijn wandelpaden.

 

 

Triglav berg

 

De berg Triglav ligt centraal in het nationale park Triglav, met een hoogte van 2864 meter is het de hoogste berg van Slovenië. De Triglav genoemd naar de “drie hoofden” of de drie toppen is tevens de hoogte berg van de Julische Alpen. De Julische Alpen of de Juliaanse Alpen zijn genoemd naar Julias Caesar en is een bergmassief in de Zuidelijke Kalkalpen. De Zuidelijke Kalkalpen, deel van de oostelijke Alpen, liggen in Slovenië, Oostenrijk en Italië en worden kalkalpen genoemd vanwege het kalksteen gebergte.

 

Bij de steile 1200 meter hoge noordwand van de Triglav is een monument als gedenkteken voor omgekomen alpinisten. Vanuit drie valleien zijn er wandelpaden naar de Triglav: 1) vanuit de Vrata vallei met de Pericnik waterval, 2) vanuit de Kot vallei en 3) vanuit de Krma vallei. Op de top van de Triglavberg staat de Aljazev stolp, dit is een bivak in cilindervorm voor bergbeklimmers voor een noodzakelijk kort verblijf tijdens slecht weer.

 

Andere hoge bergtoppen in het nationale park zijn de Skrlatica (2740 meter), de Mangart (2679 meter), de Jalovec (2645 meter), de Razor (2601 meter), de Kanjavec (2569 meter) en de Prisojnik met een hoogte van 2547 meter.

 

Flora en fauna

 

Op de berghellingen groeien onder meer de hopbeuk, de pruikenboom, het Europees krentenboompje, de pluimes of de manna-es en het Alpenvetblad (Pinguicula alpina).

In het gebied leven onder andere de gems, steenbok, moeflon, steenarend, korhoen, sneeuwvink en de rotskruiper.

 

 

De stad Bled met het Meer van Bled ligt ten oosten van het nationale park Triglav. In Bled ligt de oostelijke ingang en is een bezoekerscentrum met informatie over het natuurgebied. In het park zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes en bij Radovna is een fietsroute. In het park werken gidsen, voor een excursie moet er worden gereserveerd. Vanuit Nederland gaan er verschillende soorten vakanties naar het natuurgebied en naar Bled.