Estepona

 

Estepona in Spanje ligt in de provincie Malaga in de regio Andalusië aan de Costa del Sol, 30 kilometer ten westen van de stad Marbella. De kleine stad staat bekend om de mooie stranden en heeft een beschutte ligging door de nabij gelegen bergketen Sierra Bermeja. Het hoogste punt van de Sierra Bermeja is Los Reales op een hoogte van 1.452 meter en vanaf deze berg is er een mooi uitzicht op het stadje, de kust van Malaga en op het overzeese gebied Gibraltar.

 

 

Estepona heeft een gezellige binnenstad met smalle straatjes, pleinen, witte huizen, winkeltjes, tapas bars en restaurants. Er zijn geen grote winkelcentra in de stad maar wel een paar goede supermarkten, elke woensdag is er op het centrale plein in de stad een reguliere markt en  elke zondag is er een markt in de haven.

 

Bezienswaardigheden Estepona

 

Er is een kleine jachthaven en een vissershaven, de vissers varen nog steeds elke dag uit en verkopen hier hun visvangst. Elke zondag is er een gezellige markt in de haven met verse producten maar ook met textiel en lederwaren. Het is een rondtrekkende markt en in de zomermaanden is de markt er meestal vaker en wordt dan ook wel gecombineerd met een rommelmarkt.

 

De vuurtoren Punta Doncella ligt tussen de boulevard en de haven, de toren is gebouwd tussen 1861 en 1863 en heeft een hoogte van 22 meter.

 

In de oude stad van Estepona zijn de restanten te zien van het San Luis kasteel, het kasteel of de vesting is gebouwd in de vijftiende eeuw om de stad te beschermen tegen indringers. De huizen in de oude wijk zijn gebouwd in de achttiende en de negentiende eeuw en sfeervol gerenoveerd na de aanleg van water, riolering en elektriciteit in de stad. De oude binnenstad is grotendeels autovrij en wordt wel de “Tuin van de Costa del Sol” genoemd vanwege de typische Andalusische kleuren die te zien zijn in de bijna 100 straatjes en pleinen met muurschilderingen, kleurrijke tegeltjes en de vele potten met bloemen.

 

In het centrum staat ook een kleurrijke klokkentoren en de Los Remedios kerk. Langs de kust van Estepona staan in totaal nog zeven oude verdedigingstorens of wachttorens, ze waren in gebruik tot aan de negentiende eeuw als verdediging tegen plunderingen van piraten.

 

 

Het San Isidro Labrador Park of lokaal ook wel Pedregales genoemd ligt in de Sierra Bermeja op circa acht kilometer van de stad. Het is een groot park met blokhutten, een zwembad, een speeltuin voor kinderen, een jeu de boules gebied en veel mogelijkheden om te wandelen, paardrijden of mountainbiken. Het park heeft een schitterend uitzicht op Gibralatar en in mei is hier de beroemde bedevaart ter ere van San Isidro Labrador, de beschermheilige van Estepona.

 

Het Selwo Aventutra is een pretpark en een dierentuin met ruim 2.000 dieren en educatie voor kinderen.

 

Het Orquidario de Estepona is een grote botanische tuin met een orchideeëntuin, de tuin is geopend sinds maart 2015. Er zijn drie glazen koepels met honderden soorten orchideeën en wandelpaden in de botanische tuin met tropische en subtropische planten en bomen.

 

De stranden van Estepona hebben een lengte van bijna 21 kilometer langs de Costa del Sol. Het zijn mooie langgerekte zandstranden en een aantal hebben de blauwe vlag voor schone en veilige stranden. De stranden buiten het centrum liggen vaak bij de hotels, de twee stranden  dicht bij de stad zijn de Playa del Cristo en de Playa de la Rada. Het Cristo strand ligt in een kleine beschutte baai op korte afstand van de haven, het strand loopt langzaam af in zee en is populair bij gezinnen met kleine kinderen.

Het Rada stand is een zandstrand met een lengte van ruim 2,5 kilometer en ligt vanaf de jachthaven langs de oude stad tot aan de boulevard Paseo Maritimo, het is een strand met veel faciliteiten en strandwachten.

 

Estepona is een leuk stadje voor een vakantie aan de Costa del Sol, er kunnen gemakkelijk excursies worden gemaakt zoals een dagtrip naar het schiereiland Gibraltar, de stad Marbella of een van de natuurparken in de bergen.