Gran Canaria

 

Gran Canaria

Gran Canaria in Spanje heeft een oppervlakte van 1560 vierkante kilometer en is het meest afwisselende Canarische Eiland qua natuur en architectuur. In het zuiden van het eiland liggen goede zandstranden met het mooie duingebied Dunas Maspalomas en veel toeristische voorzieningen. Het westen en het noorden van het eiland is meer het onbekende Gran Canaria met groene bergen en traditionele berggebieden. Net als op de andere Canarische Eilanden is het klimaat subtropisch en is de gemiddelde jaartemperatuur circa 22 graden.

 

De hoofdplaats van Gran Canaria is Las Palmas de Gran Canaria. Centraal op het eiland ligt de Pico de las Nieves en de Roque Nublo. De Pico de las Nieves is met een hoogte van 1949 meter de hoogste berg van het eiland. De Roque Nublo is de “rots in de wolken” en een van de bekendste bezienswaardigheden op Gran Canaria.

 

Las Palmas de Gran Canaria

 

Las Palmas de Gran Canaria ligt in het uiterste noordoosten van het eiland. Het is een levendige stad met vijf goede stranden, zoals het Playa de las Canteras. Las Palmas de Gran Canaria is een culturele stad met theaters, bioscopen, opera, filmfestivals, het jaarlijkse Canarische Eilanden muziekfestival en het uitbundige carnaval.

 

De oude wijken Vegueta en Triana staan op de voorlopige werelderfgoed lijst van Unesco. Hier maakte Christoffel Columbus een tussenstop, werd de basis gevormd van belangrijke handel in suikerriet en werd de eerste Spaanse stad in de Atlantische Oceaan gesticht. Op het Plaza Mayor de Santa Ana staat de kathedraal van de Canarische Eilanden, een van de belangrijkste monumenten van de Canarische architectuur.

 

Arucas en Galdar

 

In het noorden van Gran Canaria liggen Arucas en Galdar. In Arucas staat de imposante kerk San Juan Batista, voor de bouw is Arucas-steen gebruikt. In de straten rondom het Plaza de San Juan plein werken nog veel ambachtslieden en er is onder andere een rumfabriek te bezichtigen.

 

In Galdar ligt het Plaza de Santiagio met de kerk Santiago de Galdar. In het centrum ligt de Cueva Pintada, het is een museum en een archeologisch park. In de grotten zijn oude grotschilderingen ontdekt die worden toegeschreven aan de Guanches, de oorspronkelijke inwoners van het eiland.

 

Natuurgebieden Gran Canaria

 

Vanwege de veelzijdige flora en fauna, de unieke landschappen en het rijke culturele verleden is 43% van Gran Canaria een Unesco biosfeerreservaat. Binnen de grenzen van het natuurgebied ligt nagenoeg het hele zuidwesten van Gran Canaria met de gemeentes Aldea de San Nicolas, Artenara, Tejeda, San Bartolome de Tirajana, Agaete en Mogan. In het gebied liggen onder meer het natuurreservaat Inagua, de natuurparken Tamadaba en Pilancones en het ruige natuurgebied Tejeda met de beroemde rots El Nublo en de rots Bentayga.

 

 

Het zijn opvallend mooie wandelgebieden met berghellingen, kloven, vulkanen, watervallen, groene valleien en rustieke bergdorpen. In de diverse lokale VVV-kantoren is informatie beschikbaar over de natuurgebieden, de wandelroutes en de moeilijkheidsgraad van de wandelpaden.

 

Maspalomas

 

Maspalomas ligt aan de zuidkust van Gran Canaria, er zijn veel goede zandstranden, een golfbaan en een groot duingebied. Rondom het duingebied liggen de plaatsen Playa del Ingles, Bahia Feliz, San Agustin en Playa Meloneras. Twintig kilometer ten westen van Maspalomas ligt aan de zuidwestkust de plaats Puerto Rico. Arguineguin ligt tussen de duinen en Puerto Rico.

 

Costa Canaria

 

Het hele Maspalomas duin- en kustgebied wordt ook wel Costa Canaria genoemd en is de best bezochte toeristische bestemming van Gran Canaria. Er zijn hotels en appartementen direct aan het strand maar ook hoog tegen de rosten gebouwd met schitterende uitzichten. Er zijn watersport faciliteiten, golfbanen, restaurants, winkels, een casino en trendy cafés. De Costa Canaria is vanwege de gunstige zuidelijke ligging met het uitstekende klimaat ook een goede winterzon vakantiebestemming.

 

Dunas Maspalomas

 

Dunas de Maspalomas is het duingebied met  een lengte van zes kilometer. Een gedeelte van het strand en de duinen is een naturisten gebied. Bij de vuurtoren El Faro ligt het natuurgebied Charco de Maspalomas, binnen het natuurgebied liggen draslanden, een lagune en er zijn veel watervogels. Het twaalf kilometer lange strand loopt vanaf hier door naar het Playa del Ingles strand.

 

Puerto de Mogan

 

 

Puerto de Mogan ligt aan de voet van een steile vallei in het zuidwesten op Gran Canaria. De vissershaven en de jachthaven van Puerto de Mogan zijn verbonden met kleine kanalen, hierdoor heeft de plaats de bijnaam “Venetië van de Canarische Eilanden” gekregen.

 

Er is een mooi en lang zandstrand en elke vrijdag is er een grote en populaire markt. Vanuit Puerto de Mogan is er een regelamatige veerbootverbinding met de plaatsen Puerto Rico en Arguineguin.