Istan

 

Istan in Spanje ligt in de provincie Malaga in de regio Andalusië op de zuidelijke uitlopers van het gebergte Sierra de las Nieves, 19 kilometer ten noorden van de stad Marbella. Het dorp met de witte huizen op een hoogte van 287 meter heeft een gunstige ligging tussen de bergen en de zee en in de vallei van de Verde rivier. Het bergdorp Istan is oorspronkelijk een Moorse nederzetting net als het nabij gelegen dorp Ojen.

 

 

Het mooi gelegen dorp met de opmerkelijk langgerekte vorm in de heuvels heeft een aantal bezienswaardigheden:

 

  • De kerk van San Miguel gebouwd in de zestiende eeuw met de eenvoudige maar sierlijke klokkentoren en met mooie schilderingen en artistieke standbeelden uit de achttiende eeuw.
  • De opvallende kastanjeboom met een omtrek van 13 meter en ruim 800 jaar oud.
  • De acequia, een Spaanse watergang, die gebruikt werd voor irrigatie naar de akkers. De acequia is een soort historisch kanaal die zorgde voor de afvoer van smeltwater van sneeuw of de afvoer van rivierwater, vergelijkbaar met de levada’s op het eiland Majorca.
  • In het dorp zijn nog restanten te zien van een oude verdedigingsmuur en toren, opvallend in het centrum is de patio met mooi bewerkte tegels en de kleine fontein.
  • In nissen op de witte muren van het dorp is soms een gietijzeren kruis aangebracht, het is een markeerpunt van de Via Crusis, een lokale kruisweg die werd afgelegd tijdens Pasen.

In het watermuseum van Istan is een expositieruimte waar wordt getoond hoe het water van de Sierra de la Nieves verspreid werd over de dorpen en de velden. Het museum is ook een bezoekerscentrum met veel informatie over de omgeving en de mogelijkheden om vanuit het dorp te wandelen in de omliggende bergen of om een excursie te maken.

 

Er zijn in het dorp veel restaurant met lokale gerechten en tijdens een gastronomisch festival kan je gratis proeven.

 

In het voorjaar en in de zomer zijn er verschillende festivals in het dorp en de omgeving, de data en locatie van festivals liggen vaak in hotels aan de kust en bij de lokale toeristeninformatie kantoren.