Merida

 

Merida in Spanje is de hoofdstad van de regio Extremedura en ligt centraal in deze regio in het dal van de Guidiana ten zuiden van de stad Caceres. Merida werd opgericht in het jaar 25 v. Chr. door veteranen of eigenlijk ontslagen soldaten van het leger van Augustus. De stad kreeg de naam Emerita Augusta en moest in opdracht van Keizer Augustus een belangrijke pas en de brug over de Guidiana rivier beschermen.

 

 

De stad lag aan een strategische plaats van de zilverroute Via de la Plata, de stad werd de hoofdplaats van de provincie Lustiana en een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk. Merida is nu nog een van de steden met de meeste belangrijke oude monumenten van Spanje. Het hele archeologische terrein met de Romeinse monumenten en de Dolmen van Lacara zijn een werelderfgoed. In Merida is er elk jaar in de zomer in het Romeinse theater een cultureel festival.

 

Bezienswaardigheden Merida

 

Het Romeinse theater is een van de mooiste gebouwen in Merida, er is ruimte voor 6.000 toeschouwers en elk jaar is hier een zomerfestival met klassiek theater.

 

Achter het podium van het Romeinse theater ligt een tuin met verschillende perken en pergola’s.

 

Het oude amfitheater was hier de plaats van de gladiatorengevechten, de arena is gebouwd in een elliptische vorm en bood plaats aan 15.000 toeschouwers. Er waren drie rangen, nu is er nog maar een laag te zien omdat de bovenste twee rangen later werden gebuikt bij de bouw van een steengroeve.

 

Het Circus lag net buiten het stadscentrum en werd voornamelijk gebruikt voor wagenrennen. Het Romeinse Circus in Merida had een lengte van ruim 400 meter en een breedte van 100 meter met plaats voor 30.000 toeschouwers. Opvallend is het verschil in het aantal zitplaatsen bij het theater, de arena en het circus.

 

De Trajan of de Arco de Trajano was geen triomfboog maar een stadspoort met toegang tot de cardo maximus, in de oude Romeinse stad een van de belangrijkste wegen.

 

Het vrij goed bewaarde forum of het centrale plein in het oude Merida met de tempel.

 

Het Romeinse aquaduct Los Milagros wordt ook wel het Aquaduct van de Wonderen genoemd.

Het hoge deel in de vorm van een brug is goed behouden gebleven en heeft 25 meter hoge zuilen.

Het water werd via het aquaduct aangevoerd vanaf het reservoir bij de Prosperina dam, vijf kilometer buiten de stad Emerita Augusta.

 

De Puento Romana is een Romeinse brug over de rivier de Guidiana, het is een boogbrug met een totale lengte van 792 meter. De brug is gebouwd tussen het jaar 98 en 117 en nu nog steeds in gebruik als loopbrug.

 

De Puento Romana in Merida is de langste van alle nu nog bestaande Romeinse bruggen ter wereld.

 

 

Andere bezienswaardigheden in Merida zijn onder andere de Alcazaba van Merida direct naast de Romeinse brug.

Het Mithraeum Huis met een zuilengalerij, mozaïekvloeren en een tuin en een aantal kerken.

In Merida liggen aan de Guadiana rivier eenvoudige en luxe hotels en er zijn een aantal restaurants met vanaf het terras goed uitzicht op het Romeinse theater of op de brug.