Peniscola

 

Peniscola in Spanje ligt in de provincie Castellon in de regio Valencia, 75 kilometer ten noordwesten van de provinciale hoofdstad Castellon de la Plana.

Het dorp heeft een mooie ligging aan de Costa del Alzahar, de Oranjebloesemkust, en wordt wel het “Gibraltar van Valencia” of de “Stad in Zee” genoemd.

Peniscola is het eerste dorp in Spanje dat officieel de erkenning kreeg voor Mooiste dorpen van Spanje, de Los pueblos mas Bonitos de Espana.

 

 

Peniscola ligt op een rotsachtige, circa 64 meter hoge, landengte of tombolo en is met het vasteland verbonden via een smalle landstrook. Het is een uniek historisch stadje op een rots met ruim vijf kilometer zandstrand aan de kust.

De directe omgeving is vooral bij Spanjaarden een populaire toeristische bestemming maar de laatste jaren wordt de locatie ook meer door buitenlanders ontdekt. Langs de mooie en lange kust van de Costa del Alzahar groeien de Valenciaanse sinaasappelbomen maar ook olijf- en amandelbomen.

 

 

Bezienswaardigheden Peniscola

 

De oude stad van Peniscola ligt op de rots en centraal in de oude stad op het hoogste punt ligt het Kasteel Peniscola. Het Romaanse kasteel is gebouwd door de Tempeliers tussen 1294 en 1307 op de restanten van een oude Arabische vesting. Het kasteel heeft een omtrek van circa 230 meter en een hoogte van 20 meter. Het wordt ook wel het Papa Luna kasteel genoemd, de bijnaam van Benedictus XIII, een Spaanse bisschop die in 1411 naar Peniscola verhuisde en hier onder andere zorgde voor een bijzondere goede bibliotheek. De hermitage of de kapel Ermita de la Virgen de la Ermitana ligt ook op de rots en is verbonden met het kasteel.

De muren rondom de oude stad zijn in goede staat en er zijn drie ingangen naar de oude stad.

 

In de heuvels van de Sierra de Irta ligt de hermitage van San Antonio bestaande uit een kapel, het huis van de kluizenaar en een herberg. Elk jaar op de dag na Paaszondag is er een traditionele en feestelijke bedevaart naar de hermitage vanuit Peniscola. De Santa Maria kerk is gebouwd tussen de dertiende en de achttiende eeuw in de bouwstijlen gotisch en barok, in de kerk is onder andere het werk te zien van vroegere lokale goudsmeden. Elk jaar op 8 september wordt hier het feest gevierd van de Maria-geboorte met onder andere een bijzondere lokale dans.

 

 

  • Aan de voet van het kasteel ligt een klein vogelreservaat met veel vogels en vissen.
  • In het maritiem museum is een collectie te zien van oude tekeningen, foto’s en oude gebruiksvoorwerpen die met de zeevaart te maken hebben.
  • Het hele jaar door zijn er festivals in het dorp en de lokale keuken is vooral gebaseerd op visgerechten.

 

 

Het natuurpark Sierra de Irta ligt ten zuiden van het dorp en is gevormd door twee bergketens die evenwijdig aan de kust lopen. De bergen dalen steil af in zee en vormen een grillige kustlijn over een lengte van twaalf kilometer met talloze kliffen zoals de klif bij de toren Badum, baaien en riffen. In het natuurpark is naast de veelzijdige flora en fauna ook veel cultureel erfgoed aanwezig zoals de wachttorens langs de kust, de restanten van het kasteel Xivert en het kasteel Polpis, kluizenaarswoningen en grotwoningen die vroeger door de herders werden gebuikt.