Valencia

 

De stad Valencia in Spanje ligt in de gelijknamige provincie en in de gelijknamige regio aan de oostkust van Spanje aan de Costa de Alzahar. Het is de hoofdstad van de regio Valencia en de derde grootste stad van het land na Madrid en Barcelona. De grote haven van de stad is een belangrijke containerhaven en een van de drukste havens van Spanje, in het noorden van de haven ligt de Marina voor privéjachten en in het zuiden ligt de haven voor de ferry en cruiseschepen.

De stad ligt aan de Middellandse Zee en aan de monding van de Turia rivier. Het historische centrum van Valencia met veel culturele bezienswaardigheden is een van de grootste van Spanje en een populaire toeristische bestemming.

De Zijdebeurs is een werelderfgoed en het lokale feest Las Fallas is een immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.

 

 

Bezienswaardigheden Valencia

 

De Kathedraal van Valencia werd grotendeels gebouwd tussen de 13de en de 15de eeuw, de belangrijkste architectuur van de kathedraal is de Valenciaanse gotiek.

 

Zowel binnen als aan de buitenkant van het gebouw zijn schilderijen te zien uit de vijftiende eeuw van lokale en Romeinse schilders. Er werden voor de bouw van de kathedraal en de klokkentoren stenen gebruikt uit de

steengroeven uit de omgeving en het gebouw heeft een mooi interieur met onder andere het koor, de kapel van de heilige kelk en de koepel.

 

De Zijdebeurs van Valencia, La Lonja de la Seda, is een werelderfgoed en ligt aan de Plaza del Mercado of het marktplein. La Lonja is gebouwd tussen 1482 en 1548 en bestaat uit drie delen: de ommuurde binnenplaats, de grote zaal met mooie gedraaide zuilen en het paviljoen.

De zijdebeurs heeft volgens Unesco een universele waarde en staat symbool voor de kracht en rijkdom van kooplieden en voor een van de belangrijkste handelssteden in het Middellandse Zeegebied in de zestiende eeuw.

 

De Mercado Central, de centrale markt van Valencia is opgeleverd in 1928 en ligt tegenover de Zijdemarkt.

 

De Mercado Central is een van de grootste en oudste nog actieve overdekte markten van Europa. De circa 300 marktkramen met veel verse producten en kruiden staan onder de imposante koepel en de markt is geopend van maandag t/m zaterdag van 08:00 tot 14:30 uur.  

 

 

De Serranos toren is een van de twaalf toegangspoorten die onderdeel waren van de oude stadsmuur van de Valencia. De toren werd gebouwd in Valenciaanse gotische stijl aan het einde van de veertiende eeuw.

 

Het is een van de best bewaarde culturele monumenten van de stad en de Serranos toren is open voor publiek, vanaf de top is er een mooi uitzicht over de stad.

 

 

 

De Stad van de Kunst en Wetenschap, de Ciutat de les Arts i les Ciències, ligt in het Turiapark in het centrum van de stad. Het is een futuristisch gebouwencomplex ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava.

 

 

Binnen het grote complex ligt een stadstuin, de L’Umbracle, met veel palmbomen en tropische planten. L’Oceanografic is het grootste oceanografische aquarium van Europa met een oppervlakte van 110.000 vierkante meter. Het gebouw heeft de vorm van een waterlelie en er leven circa 500 verschillende soorten zeedieren, er zijn onder andere pinguïns, haaien, witte dolfijnen en zeesterren te zien. In de futuristische stad is verder nog een bioscoop, een wetenschappelijk museum, een opera, restaurants en een agora; de ontmoetingsplaats voor verschillende activiteiten en tentoonstellingen.

 

In de stad zijn nog een aantal middeleeuwse kerken te zien, er zijn pleinen en stadstuinen en veel musea. Het grootse plein in Valencia is het Plaza del Ajuntament of het Plaza Ayuntamiento. Dit is het plein met het stadhuis, het centrale postkantoor, een grote fontein en barretjes en restaurants. Het Ayuntamiento plein is ook het centrale plein tijdens het beroemde lokale festival Fallas.

 

Het festival Las Fallas wordt elk jaar gehouden van 15 t/m 19 maart, het is een dag en nacht doorlopend festival met veel processies van religieus tot komisch, creatieve sculpturen of poppen die een prijs kunnen winnen en een fascinerende verlichting door de hele stad.

 

 

Op de laatste dag tijdens de vuurparade worden veel houten sculpturen in brand gestoken, deze dag valt samen met het feest van Sint-Jozef op 19 maart, Jozef is in Spanje de beschermheilige van timmerlieden. Op het plein is elke middag vuurwerk te zien en tijdens de kleurrijke nacht is er een grote vuurwerkshow aan de oevers van de Turia rivier.

 

In en rondom de stad zijn veel goede hotels en een vakantie aan de kust Costa de Alzahar of de Costa Blanca is goed te combineren met een bezoek aan de interessante stad Valencia.