Tunesië

 

De vlag van Tunesië is rood met in het midden een witte cirkel met een rode halve maan en een vijfpuntige ster. Het wit van de cirkel staat symbool voor vrede, de halve maan staat voor eenheid van alle moslims en de vijfpuntige ster voor de vijf zuilen van de islam. Tunesië werd in het verleden vooral bewoond door Berbers, later werden de kustgebieden ingenomen door Feniciërs. Hun belangrijkste nederzetting was Carthago, in de oudheid de hoofdstad van het Carthaagse Rijk, nu is Tunis de hoofdstad.

 

Tunesië heeft een mooie ligging met in het noorden de Middellandse Zee en in het oosten de Golf van Hammamet (deel van de Middellandse zee). Het is een sfeervol en gastvrij land met veel stranden en een rijke cultuur, ideaal voor een vakantie met westerse luxe en de mystiek van de Arabische wereld. Het zuiden en zuidoosten van Tunesië met de populaire vakantie kustgebieden zoals Hammamet, Sousse, Monastir en Djerba zijn een goede winterzon vakantiebestemming. De gemiddelde temperatuur in de maanden oktober, november, maart en april is 22 graden. In december, januari en februari is er een gemiddelde temperatuur van 17 graden. In de zomermaanden juni, juli en augustus loopt de temperatuur op van 30 tot 38 graden. In de maanden mei, juni en september wordt het zo’n 27 graden.

 

 

Tunesië praktisch

 

  • In Tunesië is het in de zomer een uur vroeger dan in Nederland, in de wintermaanden is er geen tijdsverschil.
  • De officiële taal is Arabisch maar in de toeristische gebieden wordt er over het algemeen goed Engels, Duits of Frans gesproken.
  • De munteenheid is de Tunesische Dinar (TND), de waarde van 1 euro is 3,34 Dinar, de waarde van 100 Tunesische Dinar is 29,95 (koers december 2018).
  • De noodnummers in Tunesië zijn:  politie 197, brandweer 198 en ambulance 190.
  • Het kraanwater in Tunesië smaakt niet lekker en is niet geschikt om te drinken, het is raadzaam om flessen mineraalwater te kopen.
  • Voor het reizen naar Tunesië is een geldig paspoort nodig (identiteitskaart wordt over het algemeen ook geaccepteerd). Het paspoort moet na terugkeer van de vakantie nog minstens een maand geldig zijn. Een visum voor het land is gratis maar moet wel ingevuld worden, de visumkaart wordt meestal al in het vliegtuig verstrekt. Vanaf 1 oktober 2014 moet er een vertrekbelasting worden betaald van 30 Tunesische Dinar p.p. (€ 13,- p.p.). Dit bedrag moet men op de luchthaven bij vertrek uit Tunesië betalen.
  • De vliegtijd van Amsterdam naar Enfidha is drie uur. De transfertijd van de luchthaven naar een hotel in Sousse of Hammamet is een uur, de transfertijd naar Monastir is twee uur.