Goksu delta

 

De Goksu delta of de Goksu deltasi is met 332 vogelsoorten een van de belangrijkste vogelgebieden van Turkije en van het Midden-Oosten. De Goksu deltasi is een beschermd Ramsar wetland met een oppervlakte van 15.000 hectare in de provincie Mersin. Vogels die in en rondom de delta leven zijn bijvoorbeeld: de grauwe gans, smient, marmereend, witoogeend, smyrna-ijsvogel, rode flamingo, ralreiger, purperreiger, dalmatische pelikaan. In het gebied leven ook veel soorten vlinders en libellen.

 

Goksu rivier

 

De Goksurivier stroomt door de Turkse provincies Antalya, Konya, Karaman en Mersin. De Goksu rivier heeft een lengte van 260 kilometer, de twee bronnen van de rivier liggen in de Geyik Dagalari (de herten bergen) een deel van het Taurus gebergte. De hoogste piek van deze “Herten bergen” (de Geyik Daglari) is de Gundogmus op 2877 meter. De zuidelijke stroom van de rivier is de Gokdere en de noordelijke stroom de Gokcay.

 

 

Bij de plaats Mut komen deze twee stromen samen, de Goksu rivier stroomt door de plaats Silifke en mondt tussen Silifke en Tasucu uit in zee bij de Mersin Baai. Bij het dorp Mut ligt de Goksu-kloof of de Goksu vallei, hoog boven deze kloof ligt het Alahan klooster, circa 250 kilometer ten oosten van Alanya.

 

 

Paradeniz en Akgol

 

In de Goksu delta liggen de Paradeniz Lagune en de Akgol Lagune, de totale oppervlakte van de lagunes is 1.312 hectare. Er is veel moerasland en er zijn zandduinen en strand, ook zijn er verschillende dorpen en landbouwgrond in het gebied. De Akgol is een voedselrijk meer van brak en zout water.

 

 

De Paradeniz Lagune loopt min of meer parallel aan de kustlijn, de gemiddelde afstand naar zee is 50 meter. In het noordoosten van de lagune is een smal kanaal naar zee, deze smalle doorgang is een belangrijk visgebied. Vooral de Blauwe krab of Blauwe zwemkrab (Callinectes sapidus) wordt hier gevangen. Het totale oppervlakte van de Paradeniz Dalyani is zo’n vier vierkante kilometer.

 

Het is een belangrijk broed- en overwinteringgebied voor veel soorten watervogels. In het gebied leeft ook de Nijlschildpad en het strand is een nestplaats voor de Caretta caretta zeeschildpad.

 

  hotels Goksu delta bij Silifke