Wandelpaden Turkije

 

In Turkije liggen een aantal lange en korte wandelpaden die samengesteld zijn op de historie, cultuur en/of natuur van Turkije. Veel paden zijn Lange Afstand Wandelpaden (LAW), bij sommige wandelroutes zijn ook fietsroutes of ruiterpaden. De beste wandelperiode in Turkije is vanaf februari tot en met mei en vanaf september tot en met november. De zomermaanden zijn over het algemeen te heet en de wintermaanden te nat om veilig te kunnen wandelen. Er zijn negentien bewegwijzerde Turkse cultuurroutes, hieronder zijn er zes beschreven.

 

 

Lycian Way of Lykia Yolu

 

De Lycian Way is wellicht de meest bekende wandelroute van Turkije. Het is een Lange Afstand Wandelroute met een lengte van 509 kilometer. Het startpunt van de Lycian Way is Olu Deniz en eindigt in Hisarcandir. De route loopt vooral over oude voetpaden en muilezelpaden en wordt gelopen in 25 dagen. De Lycische wandelroute wordt wel in delen gelopen: de East Lycian Way en de West Lycian Way.

 

St. Paul Trail of de Paulusweg

 

Een Lange Afstand Wandelroute in de voetsporen van apostel Paulus. Het wandelpad start in het historische Selge, Perge of Aspendos en loopt naar Yalvac ten noordoosten van het Egirdir meer. De St. Paul Trail of de Paulusweg heeft een lengte van 500 kilometer en wordt gelopen in 27 dagen. De wandelpaden zijn oude Romeinse wegen, voetpaden en bospaden.

 

Abraham Trail

 

De Abraham Trail is een culturele route in het Midden-Oosten in de voetsporen van profeet Abraham. De Abrahamweg is nog in ontwikkeling, op dit moment is er 400 kilometer uitgezet en bewegwijzerd. Het centrale punt van de route is Sanliurfa (vaak afgekort tot Urfa), het vroegere Edessa. Sanliurfa wordt gezien als de geboorteplaats van de profeet Abraham.

 

Onafhankelijkheidsroute of Istiklal Yolu

 

De Onafhankelijkheidsroute volgt de oude weg van de haven in Inebolu naar Kastamonu over een lengte van 105 kilometer. De Istiklal Yolu was de bevoorradingsweg van de Onafhankelijkheidsoorlog en wordt ook wel de smokkelaarsroute genoemd. De weg was de verbinding tussen Rusland en Istanbul naar Ankara.

 

Sultan’s Trail

 

De Sultan’s Trail volgt de voetsporen van Süleyman Kanuni (Suleyman de Grote), sultan van het Ottomaanse rijk. De Lange Afstand Wandelroute loopt van Wenen naar Istanbul met een lengte van circa 2100 kilometer. Het Turkse deel van het Sultan’s wandelpad heeft een lengte van 330 kilometer en start in Edirne en eindigt bij de graftombe van Sultan Süleyman in de tuin van de Süleymaniye moskee in Istanbul.

 

Kackar Mountain Trail of Kackar Trail

 

De Kackar bergen (Kackar Daglari) zijn een deel van het Pontisch gebergte, de hoogste top is de Kackar Dagi op een hoogte van 3937 meter. De Zwarte Zee kust ligt op korte afstand en strekt zich uit langs het Kackargebergte. Een groot deel van het gebied is Nationaal Park. Er zijn korte en lange natuur wandelroutes van drie tot zes dagen. De populairste route is de beklimming van de bergtop Kackar.

 

 

Het wandelen van deze paden vergt meestal een goede voorbereiding, zoals een degelijke oriëntatie van het wandelgebied en de weersomstandigheden in het gebied in de gewenste wandelperiode.