Visby

 

Visby is de grootste stad op het eiland Gotland in Zweden, Visby is een voormalige Vinkingstad en een Hanzestad en een van de best bewaarde middeleeuwse steden in heel Scandinavië. Rond het centrum staan nog delen van oude stadsmuren en in de stad vallen de kerk ruines op, de stad is een werelderfgoed.

 

 

Visby was een belangrijkste stad voor de Hanze, in de middeleeuwen was de Hanze de start van een stedenbond en een   samenwerkingsverband tussen de handelaars van belangrijke handelssteden. Gotland was het centrum voor de handel voor Scandinavië in de Oostzee en de Hanzestad Lubeck was het centrum voor handel van Noord-Duitsland in de Oostzee. De handelaren uit Lubeck kregen door het Hanze verdrag ook toegang tot de Baltische handelsroutes en de toegang tot de Russische haven Novgorod. Hanzesteden werden door de bloeiende handel in de vijftiende eeuw opmerkelijk welvarende steden, de schepen van de Hanze gebruikten vaak rood met witte vlaggen of baniers en later waren deze kleuren ook terug te zien in sommige stadswapens.

 

 

De stad Visby werd waarschijnlijk al bewoond in de steentijd en in de twaalfde eeuw werd de kathedraal van Visby gebouwd. In de twaalfde en de dertiende eeuw werd de stadsmuur met de karakteristieke torens gebouwd en aan het begin van de veertiende eeuw was Visby een bijzonder welvarende stad dankzij het Hanze handelsverdrag. Er kwam een einde aan deze welvarendheid door piraterij en door ruzie om de Deense troon, pas aan het begin van de negentiende eeuw werd de stad weer belangrijk voor de handel. Veel gebouwen waren na deze periode nog wel intact en aan het begin van de negentiende eeuw werd de stad een nationaal Zweeds monument, in 1995 werd de ooit belangrijke Hanzestad een Unesco werelderfgoed monument.

 

Bezienswaardigheden in Visby zijn onder andere de kathedraal van Visby, een aantal kerk ruines met een botanische tuin, de ruim drie kilometer lange stadsmuur, de kruittoren, het Almedalen park, de middeleeuwse straat Strandgatan, een archeologisch – en een natuurmuseum.

 

Elk jaar in augustus is er de Middeleeuwse Week, een festival met middeleeuwse kostuums, muziek, theater, riddertoernooien en een middeleeuwse markt.

 

Lummelunda grotten

 

 

Lummelunda ligt ten noorden van Visby, hier ligt een natuurgebied en de grotten van Lummelunda.

 

De grot heeft een lengte van bijna 4,5 kilometer en is een van de langste grotten in Zweden.

 

De Lummelundagrottorna, lokaal ook wel bekend als het rovershol, is geopend voor bezoekers van mei tot september en het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden op het eiland. Een gedeelte van de grot kan lopend worden gezien, een moeilijker gedeelte is alleen bereikbaar met een bootje en een gids.

 

Visby is een gezellige stad met een praktische ligging om het Zweedse eiland Gotland te verkennen, er is een ruime keus in kleinschalige hotels, er zijn veel restaurants en naast het Gotlands museum is een bezoekersinformatiecentrum met veel info over de stad, het eiland en de mogelijkheden tijdens een verblijf.