Mirtefamilie

 

De Mirtefamilie, Myrtaceae, is een grote familie met duizenden soorten bomen en struiken. Bekende bomen of struiken binnen de Mirtefamilie zijn de Mirte, de Eucalyptus, de Rode lampenpoetser maar ook kruiden zoals kruidnagel of de vrucht Guave.

 

Rode lampenpoetser

 

Er zijn circa 30 soorten Callistemon waarvan de Rode lampenpoetser of de Callistemon citrinus een van de bekendste is. De Callistemon soorten zijn ondergebracht bij de Mirtefamilie (Myrtaceae). Vroeger werd de Lisdodde of de Typha ook wel lampenpoetser genoemd maar een meer gebruikelijke naam voor de Lisdodde is sigaar. De Lisdodde wordt niet ondergebracht bij de Mirtefamilie maar bij de Lisdoddefamilie.

 

De Callistemon citrinus is een plant met een opmerkelijk bloem, in het Nederlands wordt de plant Rode Lampenpoetser genoemd en in het Engels Flessenborstel. Beide namen geven de borstelvorm van de bloem aan. De plant is een inheemse plantensoort uit Australië en is als wilde plant een beschermde plant. Als tuinplant is de Lampenpoetser wijd verspreid in de rest van de wereld. In tuinen in Zuid-Europese landen kan de plant tot een struik uitgroeien van circa twee tot zelfs vijf meter hoogte.

 

 

De Lampenpoetser is er in verschillende kleuren zoals wit, paars, geel en rood. Ondanks de ruige borstelnaam ogen de bloemen zacht en voelen ze ook zacht aan. De plant heeft zijn naam te danken aan de opvallende meeldraden. Callistemon komt van het Griekse woord Kallistimonas en staat de schoonheid of de sierlijke meeldraden. De toevoeging citrinus bij de Rode lampenpoetser staat voor de lichte citroengeur van de plant.

 

 

Mirte

 

De Mirte, Myrtus communis, is een dichte groenblijvende struik die in het wild groeit in Zuid-Europese landen zoals Spanje, inclusief de Canarische Eilanden, Portugal, Griekenland en Cyprus. De Mirte struik heeft een maximale hoogte van circa vijf meter met donkergroen blad en geurige witte bloemen. De Mirte bloeit in Zuid-Europa vanaf april tot eind augustus.

 

 

 

Mirte gebruik

 

In de Griekse mythologie was de Mirte gewijd aan de godin Aphrodite. Volgens een mythe bedekte de godin haar naaktheid met een tak Mirte toen zij uit zee verrees. Aphrodite werd vooral vereerd in Paphos op Cyprus. De Mirte staat symbool voor maagdelijkheid, vitaliteit maar ook voor de overdracht van liefde na de dood. De Oude Grieken en Romeinen versierden een maagdelijke bruid meestal met een krans van bloeiende Mirte. De Mirte struik kent verschillende toepassingen, van de takken wordt wel houtskool gemaakt en van de bloemen een geurige olie die gebruikt wordt in onder ander parfum. In de keuken wordt de Mirte wel gebruikt als smaakmaker bij vleesgerechten. In Italië en dan vooral op het eiland Sardinië wordt van de bessen een lokale likeur gemaakt, de likeur Mirto. Er zijn twee soorten likeur op Sardinië, de Mirto Rosso gemaakt van de bessen en de Mirto Bianco gemaakt van het blad en de bloem van de Mirte.