De beste Europese bestemmingen voor ecotoerisme

Wil je graag de wereld ontdekken, maar maak je je tegelijkertijd zorgen om je ecologische voetafdruk? Dan is ecotoerisme vast iets voor jou. Je komt op de mooiste plekken die Moeder Aarde te bieden heeft. Je maakt waardevolle contacten met de lokale bevolking door zelf ook je steentje bij te dragen. En in plaats van afval en extra CO2-uitstoot levert het vooral veel goede herinneringen op. Voor veel van deze Europese bestemmingen zou je zelfs het vliegtuig kunnen laten staan.

Veilig op reis

Hoe of waar je ook naartoe reist, er kunnen zich altijd onverwachte of zelfs vervelende situaties voordoen. Door je goed voor te bereiden, kun je risico’s wel zoveel mogelijk beperken. Denk daarbij aan zowel je fysieke als je digitale veiligheid.

Fysieke veiligheid

Breng thuisblijvers in ieder geval op de hoogte van je reisroute en geef ze de contactgegevens van je accommodaties. Controleer de dekking van je reisverzekering en maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je paspoort. Laat een kopie thuis liggen en neem een kopie mee op reis. Verdiep je van tevoren in de omgeving van je accommodatie. Is het een gebied waar je ’s avonds rustig over straat kan lopen of juist niet? Laat kostbare spullen en sieraden liefst thuis. En vervang je dure smartphone tijdelijk voor een goedkoop model.

Digitale veiligheid

Het is goed om te weten dat openbare netwerken uiterst onveilig zijn. Dat betekent dus dat je de deur wagenwijd openzet voor hackers door te internetten via het wifinetwerk van je hotel. Of de gratis wifi op het treinstation of in een cafeetje. Installeer daarom eerst VPN mobiel voordat je van plan bent dit te gaan doen. Door eerst de VPN in te schakelen, creëer je een versleutelde verbinding. Het beschermt je tegen ongewenste meekijkers, hackers en schadelijke websites.

De beste ecobestemmingen

Er zijn veel plekken in Europa waar je duurzaam en met oog voor je omgeving vakantie kunt vieren. Deze drie bestemmingen springen er bovenuit, omdat ze er net iets meer doen voor ecotoerisme:

Tallinn

Tallinn is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd uitgeroepen tot Groene Hoofdstad van 2023. Deze goed bewaarde middeleeuwse stad in Estland is dus zeker het bezoeken waard. Je kunt de auto rustig laten staan, want reizen met het openbaar vervoer is gratis. En vanaf 2035 ook nog eens klimaatneutraal. Het stadscentrum is zo compact, dat je het ook prima te voet kunt verkennen. Vergaap je aan de Alexander Nevski-kathedraal. Bezoek het bloemenfestival op het Torenplein of huiver in het KGB-museum.

Zweden

De Zweden zijn erg gesteld op hun natuur.  Ze hebben zelfs eigen keurmerken in het leven geroepen voor ecotoeristische bestemmingen. Het Nature’s Best-keurmerk is bestemd voor reisorganisatoren die de focus leggen op cultuur- en natuurbehoud. En het Nordic Eco-keurmerk wordt toegewezen aan ecovriendelijke hotels en producten. Let dus zeker op deze keurmerken als je je volgende reis naar Zweden wilt boeken.

Behalve een overvloed aan ongerepte natuur en outdooractiviteiten heeft Zweden nog een bijzonderheid te bieden. Daar geldt namelijk ook het Allemansrätt, ofwel het recht om wild te kamperen. Je mag dus overal je tent neerzetten, maar daar zijn natuurlijk wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo mag je niet te dicht bij de woning van de erfeigenaar verblijven. En er wordt verwacht dat je de kampeerplek weer achterlaat zoals je ‘m gevonden hebt.

Menorca

Dit Spaanse eiland staat al ruim 30 jaar op UNESCO’s lijst van Biosfeergebieden. Die status heeft Menorca te danken aan haar diverse ecosystemen in combinatie met alle inspanningen om deze te behouden. Dankzij alle maatregelen op het gebied van ecotoerisme, kun je hier genieten van turquoise wateren, maagdelijke stranden en ongerepte landschappen. Ware natuurliefhebbers laten de kans op een wandeling in het Parque Natural de s’Albufera des Grau niet aan zich voorbijgaan.

mei 23, 2024
ecotoerism1
Blog