De duurzaamste bestemmingen voor jouw ecotoeristische vakantie

Bij ecotoerisme is het ontzettend belangrijk dat je jouw reis of vakantie zo vormgeeft dat het geen aanslag pleegt op milieu, biodiversiteit of het welzijn van de lokale bevolking. Je kunt bijvoorbeeld op reis met de beste elektrische fiets Consumentenbond en die auto dit keer laten staan. De ene bestemming leent zich beter voor een ecotoeristische vakantie dan de andere. Dit zijn de ideale bestemmingen voor jouw ecotoeristische vakantie.

Palau

Palau wordt gezien als de duurzaamste bestemming van 2021. De bewoners van Palau zagen zich in 2020 genoodzaakt om hun kwetsbare omgeving te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom is iedere bezoeker van Palau verplicht een zogenaamde eco-belofte te tekenen, een unicum wereldwijd. Wegwerp plastic is op Palau verboden en zonnebrandmiddelen met ingrediënten die de prachtige riffen kunnen vergiftigen zijn verboden. Ook kun je er als toerist voor kiezen een premie te betalen ter dekking van de voetafdruk die je achterlaat.

Costa Rica

Costa Rica is een prachtige omgeving en aangezien 6,5 % van de biodiversiteit op aarde zich daar bevindt is het ontzettend belangrijk dat we deze omgeving blijven beschermen. 90% van de elektriciteit is daarom tegenwoordig duurzaam en ook in de toeristische sector worden veel duurzame stappen ondernomen. 30% van de natuur in Costa Rica is inmiddels beschermd reservaat en in de toeristische sector wordt veel aandacht besteed aan voorlichting over het belang van natuurbehoud.

De Azoren

Ook de Azoren scoren hoog als het gaat om een duurzame bestemming van jouw vakantie. Dit vulkanische gebied, omringd door prachtige wateren, is wederom erg kwetsbaar en het is daarom van levensbelang dat deze beschermd worden. Om deze reden is er een maximum gesteld aan het aantal hotelbedden dat door toeristen beslapen mag worden. Ook zijn er belangrijke toeristische hotspots, zoals de warmwaterbronnen van Caldeira Velha, waar slechts een maximum aantal bezoekers tegelijkertijd mag komen, zodat de omgeving niet te veel belast wordt door toerisme.

Sumatra

Het prachtige Indonesische eiland Sumatra is tot slot een uitstekende bestemming voor jouw ecotoeristische reis. De omgeving van Sumatra is net als Costa Rica ontzettend biodivers en Sumatra gebruikt een deel van het geld dat de toeristische sector oplevert om de omgeving en de duurzaamheid van Sumatra te stimuleren. Als jij dus een rondleiding boekt of een middag gaat raften, steun jij de omgeving van Sumatra en draag jij bij aan het behoud van de prachtige biodiversiteit. Dat is een echte win-win-situatie dus!

Rwanda

Tot slot heeft ook Rwanda heeft echt op de kaart gezet als een plek waar je duurzaam kunt reizen. Ze zorgen goed voor het milieu en de gemeenschappen profiteren ook mee. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten en het land zorgt ervoor dat alle vakantieverblijven milieuvriendelijk zijn en de lokale bevolking ondersteunen. Een bijzonder project is dat voormalige stropers nu werken als gidsen of spoorzoekers om de dieren te beschermen die ze voorheen jaagden. Bovendien steekt Rwanda elk jaar tien procent van de inkomsten uit toerisme in duurzame projecten om de gemeenschap verder te helpen. Dankzij deze aanpak is het Volcanoes National Park nu een van de top tien duurzaamste bestemmingen ter wereld. Bezoekers moeten zich aan strikte regels houden om zo min mogelijk impact te hebben op de natuur en de berggorilla’s. Waar gaat jouw reis naartoe

april 5, 2024
ecotoerism1
Blog