Verantwoord naar Scandinavië reizen

Scandinavië is uniek, ook in duurzaam reizen. De regio scoort enorm hoog in de Sustainable Travel Index, waar Zweden zelfs de meest duurzame bestemming was in 2020. Dus hoe kan jij helpen om duurzaam door de regio te reizen? Lees tips en advies hier! 

Bereid je juist voor

Gebruik zoveel mogelijk gepaste en herbruikbare materialen. Scandinavië kan erg koud worden, dus zorg zeker voor de juiste warme dames truien. Moest je gaan kamperen, zorg dan dat je kwalitatief materiaal mee hebt en dat je zo weinig mogelijk afval moet produceren, laat staan achterlaten.

 

Scandinaviërs zijn heel fashionable, tot op het punt dat ze hun eigen ode aan een stijl hebben. ‘Scandinavian style’ gaat om neutrale kleuren, fatsoenlijk, en gezellig. Investeer dus in de juiste jassen, hippe schoenen voor heren en je past zo meteen bij de lokale bevolking. 

Ga juist om met het Allemansrecht 

Ga juist om met het Allemansrecht 

Een van de populairste redenen om naar Scandinavië af te zakken is door het unieke Allemansrecht. Het principe van dit recht is dat iedereen vrij is om van de vrije natuur te genieten. Daarom kan je dus vrij vruchten en planten plukken, zwemmen, wandelen, paardrijden, en je tent opzetten waar je wilt. Het recht om te wildkamperen dus. Dit geeft toeristen heel veel vrijheid, maar komt met risico’s.
Zorg dus dat je de paar restricties die op het Allemansrecht liggen wel respecteert. De belangrijkste is het respect voor de natuur. Je mag er vrij gebruik van maken, maar doe dat dan ook met waardering. Beschadig of verstoor niets, laat alles achter zoals je het gevonden hebt. Laat dus zeker geen vuilnis achter.

Waar je ook mee rekening moet houden is de lokale bevolking. Moest je willen kamperen of rondtrekken op iemands privé terrein, vraag dan toestemming. Meestal is dat geen probleem. 

En als laatste: let op voor vuur. Open vuur is geoorloofd, maar neem wel de juiste veiligheidsmaatregelen. Maak nooit vuur op kale rotsen, die kunnen door de hitte beginnen barsten. Sprokkel hout en takken die je vindt, maar kap niets om en wees op de hoogte van gebieden waar je tijdelijk geen vuur mag maken door langdurige droogte. 

Denk aan de diversiteit

Als je correct omgaat met het Allemansrecht bescherm je veel meer dan je denkt. Niet alleen de natuur, ook de dieren die er leven zullen je dankbaar zijn. In Scandinavië communiceren ze heel duidelijk over wat wel en niet mag, houd je aan die regels en blijf zoveel mogelijk op de paden. 

december 21, 2022
ecotoerism1
Blog