Ontdek het Venetië van Nederland: Giethoorn

Wél op vakantie naar Italië, maar toch liever dicht bij huis blijven? Geen probleem! Ontdek het idyllische Giethoorn in eigen land. Giethoorn wordt niet voor niets het Hollands Venetië genoemd. Met de prachtige wateren en vele bruggetjes (180!) is de vergelijking makkelijk te maken. Ontdek Giethoorn vanaf een vakantiepark of boek een vakantiehuisje en ontdek de veelzijdige omgeving.

 

Hollands Venetië verkennen

 

Giethoorn is erg klein, dus geen zorgen: je hoeft niet vele kilometers te lopen. Je kunt onder andere rondvaren met een fluisterboot of een rondvaartboot. Dan vaar je onder begeleiding van een ervaren schipper door het prachtige dorpje. De schipper zal je alles vertellen over de geschiedenis van Giethoorn. Vergeet dit niet op tijd te reserveren: de bootjes zijn vaak verhuurd wanneer je ze op de dag zelf wilt huren.

 

Verder kun je op de fiets stappen en de omgeving verkennen. Breng meteen een bezoek aan Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Er zijn unieke flora en fauna te vinden, zoals de otter. De otter is één van de Big Five van het park. Probeer de anderen ook te vinden: ree, ringslang, vos en zeearend. Welke dieren en planten kun jij vinden?

 

Bekijk de geschiedenis van Giethoorn in museumboerderij ’t Olde Maat Uus. Ontdek hoe mensen leefden in Giethoorn en omstreken, en luister naar persoonlijke verhalen over onder andere turfwinning. Maak gebruik van een gids en krijg een rondleiding, of ontdek zelf 100 jaar geschiedenis. Vergeet niet een leuke souvenir mee te nemen uit het vrij toegankelijke museumwinkeltje.

 

Als je liever wat actiefs wilt doen, kun je terecht bij een outdoorcentrum. Hier kun je verschillende activiteiten boeken, zoals lasergamen, paintball of een escaperoom. Ga boogschieten of huur een solex: het kan allemaal. De solexjes zijn goed onderhouden dus je kunt meteen de nostalgie beleven. Nabij Giethoorn ligt klimbos Paasloo. Volgens de ANWB is dit klimbos zelfs één van de leukste uitjes van Nederland. Het klimbos heeft vier parcoursen, voor zowel de beginnende als ervaren klimmer. Veiligheid staat in het klimbos uiteraard voorop. Wil je liever niet de hoogte in, dan kun je wandelen door het Paasloërbos, waar het klimbos zich bevindt. Voor ieder is er wat wils dus.

 

Wanneer je in Giethoorn bent, is het zeker aan te raden een bezoek te brengen aan één van de vele restaurants aan het water. Er is ruime keuze: kies bijvoorbeeld voor pizza om in de echte Italiaanse sfeer te komen. Wil je liever wat anders, ga dan voor de pannenkoeken of een gezellige high tea. Zo is het optimaal genieten.

 

Ben je al overtuigd van een vakantie in Hollands Venetië? Breng jouw Italiaanse vakantie of weekendje weg gewoon door in eigen land en geniet volop. Net alsof je in hartje Italië zit!

december 13, 2022
ecotoerism1
Blog