Zo gezond is de mediterrane keuken

Als je naar Italië of Spanje gaat, kun je genieten van al het gezonds dat de mediterrane keuken te bieden heeft. Zo gezond is de keuken van de landen langs de Middellandse zee:

Bevat nauwelijks bewerkte voedingsmiddelen

Eén van de meest gezonde kenmerken van de mediterrane keuken is dat deze weinig bewerkte voedingsmiddelen bevat.

De mediterrane keuken bestaat vooral uit verse groenten, vers fruit, verse vis en vlees met enkel toevoegingen als kruiden en zeezout. Dat maakt het mediterrane eetpatroon heel gezond.

De hoeveelheden witte pasta die wij gewend zijn te eten als we een Italiaanse maaltijd op tafel zetten, is niet te vergelijken met de hoeveelheid die ze in Italië consumeren. Net zo goed kennen ze in Frankrijk geen complete broodmaaltijden, maar eten ze een broodje bij een salade of soep.

Boordevol vitamines

De mediterrane keuken staat bekend om zijn vele soorten groentegerechten. Denk aan ratatouille, gegrilde groenten en ovenschotels met aubergine, tomaat, paprika, ui en courgette.

Al deze groenten bevatten verschillende soorten vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen. De groenten worden in de landen zelf verbouwd, zodat de kans groot is dat je verse groenten op je bord krijgt.

Verse groenten bevatten nog alle waardevolle voedingsstoffen. Bijvoorbeeld vitamine C in paprika, lycopeen in tomaten en gezonde zwavelverbindingen in uien. Profiteer hiervan als je in Italië, Griekenland of Spanje bent.

Gezonde kazen

In Frankrijk kun je terecht voor allerlei soorten kazen, waarvan geitenkaas en schapenkaas het gezondste zijn. Deze kaassoorten zijn licht verteerbaar en voedzamer dan kaas gemaakt van koemelk.

Ook feta is zo’n gezonde kaassoort die bijzonder voedzaam is. Daardoor kun je deze zelfs eten als je aan het afvallen bent. De kaas verzadigt lange tijd, zodat je minder snel trek hebt en van ongezonde lekkernijen afblijft.

Veel vezels

Als je de mediterrane keuken bekijkt, zal je zien dat deze veel vezelrijke producten bevat. Denk niet alleen aan groenten fruit, maar ook aan volle granen en peulvruchten. Vezels spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering, stoelgang en het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel.

Vers en gedroogd fruit

Vers en gedroogd fruit bevat belangrijke vitamines voor een goede gezondheid. In mediterrane landen groeien citrusvruchten, vijgen en andere fruitbomen. Citrusvruchten staan bekend om hun vitamine C en vijgen en dadels zijn enorm vezelrijk.

Ook andere mediterrane vruchten zijn heerlijk en supergezond. Denk bijvoorbeeld aan granaatappels, abrikozen en druiven. Granaatappels leveren krachtige antioxidanten, abrikozen zijn rijk aan ijzer en druiven bevatten actieve plantenstoffen, zoals quercetine en resveratrol.

Rijk aan gezonde vetten

In de mediterrane keuken vind je veel producten die gezonde vetten leveren. Een bekend voorbeeld is olijfolie, waarvan de extra vierge variant gezonde omega 9-vetzuren bevat.

Denk wat betreft gezonde vetten ook aan de vele vette vissoorten die deze keuken rijk is. Vooral zalm bevat gezonde omega 3-vetzuren, maar ook sardines en ansjovis leveren deze vetten in ruim voldoende mate. Lees hier alles over visolie.

Ook vind je in de mediterrane keuken veel noten, zaden en pitten. Net als avocado. Deze leveren eveneens veel verzadigende vetten, die je lange tijd een vol gevoel geven. Daardoor grijp je minder snel naar ongezonde snacks en zoete tussendoortjes.

Verse en gedroogde kruiden

In de landen rond de Middellandse zee worden veel kruiden toegevoegd aan de maaltijden. Heerlijke geurige kruiden als rozemarijn en tijm gaan over gegrilde vis en groentegerechten uit de oven.

Deze kruiden voegen niet alleen een rijke, warme smaak toe. Ze ondersteunen ook onze gezondheid op verschillende manieren. Strooi ze rijkelijk over je gerechten om te profiteren van hun smaak en hun gezond makende effect.

Eiwitrijk

In de mediterrane keuken vind je naast vis ook gezonde vleessoorten als kip. Bonen en andere peulvruchten maken eveneens deel uit van dit gezonde eetpatroon. Voor vegetariërs zijn er dus ook volop mogelijkheden om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

september 1, 2023
ecotoerism1
Blog