Een duurzame reis Down Under: ecotoerisme in Nieuw-Zeeland en Australië

Duurzaamheid komt terug in alle aspecten van je leven. Plastic recyclen, meer de fiets pakken, vintage shoppen en ook voor vakanties kun je duurzame keuzes maken. Ecotoerisme is misschien een nieuw begrip, maar een begrip dat je in de toekomst vast vaker gaat horen. Of je nou een avontuurlijke reis door Australië gaat maken of lekker aan het zwembad gaat liggen in Europa. Je kan altijd keuzes maken om jouw reis te verduurzamen en met je vakantie een steentje bij te dragen aan het milieu. Een ontspannend momentje voor jou en een cadeautje voor Moeder Natuur. Wil je weten hoe? Dat lees je in deze blog! 

 

Natuur en cultuur: waarderen en respecteren 

In Australië en Nieuw-Zeeland heb je prachtige, ongerepte natuur. Als je een Nieuw-Zeeland rondreis gaat maken, moet je ook absoluut deze natuur opzoeken. Denk aan een dagje op het strand, een hike in de natuur of wilde dieren bekijken. Allemaal hartstikke leuk, maar als je dit doet, is het belangrijk om de natuur te respecteren. Ruim je rommel op, laat geen afval achter en kies voor een gids die de regels van de natuur respecteert. Houd ook rekening met de cultuur en gebruiken van de inheemse gemeenschappen. Deze cultuur is ontzettend mooi, maar misschien onbekend en ongewoon voor toeristen. Blijf altijd respectvol en als je zo’n gemeenschap bezoekt, verdiep je dan altijd in de gebruiken en gewoonten van deze culturen. 

 

Duurzame accommodaties en gewoontes 

Misschien wist je het nog niet, maar er zijn veel keurmerken waar je duurzame accommodaties aan kunt herkennen. Zoals Green Globe of Earthcheck bijvoorbeeld. Deze accommodaties krijgen zo’n bijzonder keurmerk als ze duurzame praktijken gebruiken in hun verblijf, zoals recycling, waterbesparing of duurzame energie. Door voor zo’n verblijf te kiezen kun je heel makkelijk een steentje bijdragen aan het milieu. Buiten je verblijfplaats is het ook belangrijk om duurzaam te leven. Misschien doe je dit thuis al, maar ook op vakantie kun je deze trend voortzetten. Als je het nog niet doet, is dit misschien de motivatie die je nodig hebt. Maak gebruik van herbruikbare flessen, gebruik geen wegwerp plastic, wees duurzaam met water, laat geen lampen onnodig branden. Je kent het wel. Je hebt ook veel ‘groene’ activiteiten zoals hiken, kajakken, wandelen en snorkelen. Met deze activiteiten kun je genieten van de natuur en dan zie je ook gelijk het belang van een duurzame levensstijl. 

september 15, 2023
ecotoerism1
Blog