Ecologisch reizen naar en in Zweden

Zweden is een van de meest avontuurlijke, mooie en vriendelijkste landen van Europa. Van de groene vlaktes in het zuiden, tot de bossen in het midden en de bergen in het noorden, de natuur in Zweden is gevarieerd en adembenemend. Om die natuur in de toekomst te behouden, is het zaak om op ecologisch verantwoorde wijze te reizen. Gelukkig is dat in Zweden heel goed mogelijk, en is het goed mogelijk om voor een duurzame vakantie Zweden te kiezen.

Flygskam

De Zweden zelf zijn zich over het algemeen erg bewust van duurzaam reizen. Het woord ‘flygskam’, letterlijk vertaald ‘vlieg schaamte’, is een Zweeds woord dat gelinkt is aan de sociale beweging tegen vliegen met als doel de negatieve milieu-impact van het vliegverkeer te verminderen. Inderdaad zorgt een vliegreis verreweg voor de meeste uitstoot van CO2, broeikasgassen en stikstofoxiden. Een ander alternatief is een autorit. Echter, een benzine gedreven auto levert nog steeds een hoop vervuiling op. Rijd je met een elektrische auto, is de reis zo goed als CO2-neutraal. In Europa zijn steeds meer laadpalen langs snelwegen en bij hotels. In Zweden zelf zijn ook veel laadpalen, vooral in het zuiden.

Reizen met de trein

Het meest duurzame alternatief is reizen met de trein. Treinreizen zijn makkelijk en comfortabel, en maken dat je onbezorgd kunt genieten van het uitzicht. Er zijn mogelijkheden voor dag-en nachtverbindingen. Onderweg is er nog de optie om stops te maken in steden als Hamburg en Kopenhagen, of om in één keer door te rijden. Ook in Zweden zelf kun je comfortabel en makkelijk met de trein reizen. De Zweden zelf kiezen steeds meer voor de trein, en ook vanwege de groeiende belangstelling voor duurzaamheid in het land, worden door Zweedse treinexploitanten steeds meer routes aangeboden. Tickets zijn makkelijk te boeken op de website van de betreffende treinmaatschappij, of op het station. In een slaaptrein kun je comfortabel Zweden doorkruisen, om de volgende ochtend uitgerust op de plaats van bestemming aan te komen.

Duurzaam en avontuurlijk verblijven in Zweden

Het verblijf in Zweden kan ook volkomen duurzaam. Dat is niet alleen ecologisch, maar vooral ook avontuurlijk. In Sápmi, het oorspronkelijke leefgebied van de Sami in het noorden van Zweden, is het mogelijk om te overnachten in een Samische Lavvu-tent, ingericht met comfortabele bedden en kachels. Zo leef je een dagen puur natuur volgens eeuwenoude tradities. Een andere ecologische verblijfplaats is een ‘naturby’, letterlijk ‘natuurdorp’, waar je geheel back-to-basic verblijft in eenvoudige hutten. Die hutten kunnen op het land zijn, maar ook in bomen of op meren. Kortom, ecologisch reizen in Zweden is niet alleen goed mogelijk, het is ook onvergetelijk.

maart 18, 2024
ecotoerism1
Blog